Pembe serisi

pembe erdogan - avareler

İki hafta önce bir “Avareler” adlı grubunun üyesi “Pembe serisi” adlı yeni resim sergisini facebook’ta paylaştı. Bir tanesi sosyal ağda hemen popüler olmuş. Başbakan Erdoğan’nın portresi pembe boyalı bir afişte gösteriliyor ve üzerinde “çok tatlısın” yazıyor. Bu üye Ankaralı, genç bir sokak sanatçısı. Arkadaşlarıyla birlikte bir grubu kurdu ve şimdi “Avareler” Ankara sokaklarını ironik eserleriyle dolduruyor. Mashallah News’in sorularını cevapladı.

Avareler kimdir ve nasıl başladı?

Avareler spontane bir şekilde, ortak fikirdeki adamların biraraya gelmesiyle doğmuştur. Yaklaşık 2,5 yıldır sokaklarda faaliyet göstermektedir. Avareler ilk iş olarak, Eskişehir yolundaki tahta panolara 14 m. uzunluğunda ”Doors dinle içki iç Ankara” yazmıştır.

Eserlerin çoğu Ankara’yla ilgili. Neden?

Bu kentte sarhoş olduk, bu kentte aşık olduk bu kentte düştük, bu kentte kazandık. Yozgatlı olsak Yozgat’la ilgili işler yapardık. Bursalı olsak Bursa ile ilgili işler yapardık. Yaşadığımız kenti bir nevi deney sahası gibi görüyoruz; üstünde eylemlerimizi deniyoruz. Bunun yanı sıra, Ankara yaşıyan bireyleriyle çok ahlâklı bir kenttir. Paylaşım, yardımlaşma, iyi niyet gibi birçok kavramı burada rahatlıkla bulabilirsiniz.

pembe ankara - avareler
Pembe serisi fikri nasıl oluştu?

Dışarı çıkalım ve sadece pembeye boyayalım dedik. Kötü şehirciliğe, estetikten yoksun şehir yapılarına karşı yapılmış tepkisel bir eylemdi. Pembe rengi doğası gereği çok dikkat çekici bir renktir; biz de dikkat çekmesini istedik. Yoksa cinsiyetçi bir durumdan dolayı değil.

4-5 gece devamlı olarak her gece çıkıp, 12.00 – 03.30 saatleri arası hep çalıştık; durmadan badana boya … Yüzüncü yıl, Beşevler, Batıkent, Eskişehir yolu, Konya yolu, Tunalı Hilmi cad., Armada üst geçidi, Trafolar vb. gibi pekçok yeri boyadık. Boyadığımız alanların estetikten ve göze hitap etmemesinden dolayı işimiz kolay oldu.

Pembe ankara - avareler
Eserleriniz hem esprili hem siyasal. Nelerden etkilendiniz?

Ankara doğumluysanız bunu iyi bilirsiniz. Direkt bir şekilde siyasetin göbeğine doğuyorsunuz; hayatınızın her yerinde siyaset var. En basitinden otobüsü kullanmak istediğinizde kart basıyorsunuz. Eğer bastığınız kart indirimli öğrenci kartı ise size paso soruyorlar; pasonuz yoksa ama öğrenci kimliğiniz varsa bunu kabul etmiyolar. İşte size siyaset! Çok komik şeyler dönüyor. Siyasal olma kısmını olumlu buluyoruz. Yanlış giden bir şeyler olduğunda bunu çıkıp söylemeli. Esprili bir dille bunu yaparsanız, akılda kalıcı oluyor.

Polisle sorun yaşandınız mı?

Polisle pembe serisi işinde hiç çarpışmadık; sorun yaşamadık, ama bunun öncesinde enselendiğimiz oldu elbette. İşlerimizi yaparken enselendiğimizde polis pek ciddiye almıyor; bizi serbest bırakıyor. Sanırım boş boş gezen zibidilerden zannediyor bizi … (ahahah) Polis algısı!

pembe ankara - avareler

pembe ankara - avareler

pembe ankara - avareler

(Visited 864 times, 2 visits today)

Leave a Reply